Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Een verkeersveilig nieuw schooljaar!

Bij het begin van het nieuwe schooljaar brengt Kasterlee graag enkele wijzigingen en punten onder de aandacht die belangrijk zijn voor de schoolgaande jeugd maar ook voor de heropstart van de verschillende jeugdverenigingen en sportclubs.

Zo wordt onder meer de zone 30 in Lichtaart uitgebreid en de schoolstraat in de Mgr. Cardijnstraat aan het einde van de schooldag definitief ingevoerd. Hieronder zetten we alles eens op een rijtje.

Uitbreiding zone 30 Molenstraat in Lichtaart

De reeds bestaande zone 30 in de Molenstraat wordt uitgebreid tot aan de Driesstraat. Met deze wijziging zal de route naar het sport- en jeugdverenigingencomplex vanuit de dorpskern volledig binnen de zone 30 van centrum Lichtaart vallen. Zo wordt deze route voor (jonge) fietsers verkeersveiliger. De nieuwe dynamische snelheidsborden in de Molenstraat zullen vanaf dan ook operationeel zijn.

Het kaartje geeft de volledige zone 30 voor Lichtaart met de uitbreiding weer.

Invoering schoolstraat einde schooldagen Mgr. Cardijnstraat

Van mei 2023 tot aan het einde van vorig schooljaar werd bij wijze van proefopstelling het principe van de schoolstraat in de Mgr. Cardijnstraat ook getest aan het einde van de schooldagen. Sinds november 2020 werd de schoolstraat in de ochtenden ingevoerd om een veilige en rustige schoolomgeving te creëren voor de lagere schoolkinderen en kleuters.

Op basis van een bevraging bij de bewoners van de Mgr. Cardijnstraat (gedeelte tussen Mgr. Heylenstraat en Pastorijstraat) met positieve resultaten en de ervaringen van politie, scholen en gemeente zal de proefopstelling definitief worden. Volgende tijdsvensters zullen gehanteerd worden op schooldagen:

 • maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag: 8.15 – 8.45 uur en 15.25 – 15.50 uur
 • woensdag: 8.15 – 8.45 uur en 11.50 – 12.15 uur

De schoolstraat betekent dat er geen gemotoriseerd verkeer toegelaten wordt, met uitzondering van hulpdiensten en bewoners met een vergunning.

 

Fietsoversteek Plaats

Met de werkzaamheden in centrum Lichtaart van afgelopen mei en juni werden drie werfzones gecombineerd: aanleg van een verhoogde bushalte in functie van het toekomstige Hoppinpunt, het vervangen van klinkers in de Leistraat door asfalt en de heraanleg van het kruispunt Leistraat – Plaats – Schransstraat. In deze heraanleg werd een meer overzichtelijke en veiligere fietsoversteek gecreëerd voor fietsers uit alle richtingen.

 

Dynamische snelheidsborden

In de zomermaanden werden extra dynamische snelheidsborden – ook wel de ‘duimpjesborden’ genoemd - geplaatst om alle verkeersdeelnemers te sensibiliseren over hun snelheid. Zulke snelheidsborden hebben een positief effect op de verkeersveiligheid en worden door de gemeente voornamelijk geplaatst kort na een verlaging van de snelheidszone om bestuurders extra attent te maken op deze verandering. In grotere snelheidszones worden ze soms ook ter herhaling geplaatst. Ook de komende jaren zullen er nog extra duimpjesborden in het straatbeeld verschijnen.

 

Gemachtigd opzichters

De gemachtigd opzichters zullen dit schooljaar opnieuw ’s ochtends postvatten om de kinderen veilig te laten oversteken op enkele strategische plaatsen. Je kan ze vinden op volgende locaties:

Kasterlee:

 • Markt x Binnenpad (ter hoogte van het gemeentehuis)
 • Markt x Geelsebaan (ter hoogte van café Den Leeuw)
 • Pastorijstraat x Mgr. Heylenstraat (ter hoogte van apotheek Van Ballaer)
 • Pastorijstraat x Mgr. Cardijnstraat
 • Geelsebaan x Melkstraat x Mgr. Cardijnstraat (ter hoogte van frituur dix-neuf)

Lichtaart:

 • Leistraat x Kloosterstraat
 • Leistraat x Roeperstraatje (ter hoogte van restaurant Torenhof)

Tielen:

 • Tielendorp (ter hoogte van de Omnibus)
 • Kerkstraat x Tielendorp

Fietszones

Kasterlee, Lichtaart en Tielen tellen verschillende fietszones (de nieuwe naam voor fietsstraten sinds april 2023) in de schoolomgevingen. De fietszones herken je met de borden F111/F113 en de rode slemlaag die het begin en het einde aanduiden. In een fietszone mag je maximum 30 km/uur rijden en mag een auto of ander motorvoertuig geen fietsers inhalen!

Gepubliceerd op 31 augustus
Nieuwsoverzicht
zone 30 duimpjesbord

Mobiliteitsdienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 24
e-mail
mobiliteit@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina