Gemeente Kasterlee

Tielen muziekdorp

Tielen muziekdorp

Tielen Muziekdorp

In 1990 stelde Marc Soentjens, toenmalig secretaris van de Tielense fanfaregemeenschap, dat niet minder dan 12% van de Tielenaars actief bezig was met musiceren. Marc zei dat ongeveer 200 leerlingen muzieklessen volgen in de Tielense afdeling van de Herentals muziekacademie. Met de steun van Marc Nuyts, toenmalig PR-verantwoordelijke van de Kempenzonen, werd het idee van Tielen Muziekdorp aan het gemeentebestuur voorgesteld. Samen met het VVV zette het gemeentebestuur het licht op groen. Tielen kreeg voortaan de titel van muziekdorp.

Deze beslissing viel ook door de kwaliteit van het Tielense muziekleven. Tielen kende vele muzikale inspirators: Eddy Avonds, Patrick Van Looy, Rudy Van der Veken en Gommaar Eysermans. Zij waren de leidende, muzikale vormgevers van tal van instrumentale en vocale ensembles en orkesten zoals o.a. de Kemp’ner Musikanten, Windekind en Noc-Ti-Vagant. Vele van deze ensembles stonden borg voor een hoog kwaliteitslabel.

In de beginjaren ’90 kenden de nationale Trein-Tram-Bus dagen een enorme bijval. Dit was een ideale gelegenheid om ‘Tielen Muziekdorp’ aan dit evenement te koppelen. Op tal van plaatsen nabij het station in Tielen musiceerden verschillende ensembles. Enkele jaren na elkaar werd op die manier de titel van ‘muziekdorp’ in de verf gezet. Voor deze gelegenheid had Mich Van Eysendeyk een logo ontworpen dat de herkenbaarheid van het muziekdorp moest uitstralen.

Naarmate de jaren verstreken, zijn enkele muziekverenigingen van de radar verdwenen. Toch bruist het muzikale leven even fel. In 2017 besloot de cultuurraad KLT ‘Tielen Muziekdorp’ een opfrisbeurt te geven. Een projectgroep boog zich over de heropleving van het concept. Dit bracht een jaar vol muzikale evenementen zoals huis- en tuinconcerten met zich mee met een heel diverse insteek. Ook bracht de opfrissing een nieuw logo voor ‘Tielen Muziekdorp’ teweeg. Wereldvermaarde Tielens organist en componist Flor Peeters kan met recht en reden trots zijn op zijn geboortedorp.
Tineke Lambreghts, de eerste dorpsdichter van Kasterlee, heeft hem ook weer in de kijker gebracht door haar gedicht 'Baron Florganist'. In bijlage kan je het gedicht lezen. 

Heb je nog vragen? Mail dan naar cultuur@kasterlee.be

Openingsuren & contact

Cultuurdienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 22
e-mail
cultuur@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Bekijk ook:

De presentatie van Tielen Muziekdorp hieronder bij de downloads! Je vindt er meer info over het ontstaan van Tielen Muziekdorp en de bedoeling van het project.

Deel deze pagina