Gemeente Kasterlee

Kasterlee en Foodsavers Kempen organiseren samen pilootproject Sociale Kruidenier

Via een projectoproep van Vlaanderen Circulair, Circulaire Voedselketen, dienden Foodsavers Kempen en Welzijnszorg Kempen het vernieuwde project ‘opstart en uitbouw van voedselbedeling in een landelijke regio’ in.

Hiermee willen ze in verschillende Kempische gemeenten nieuwe voedselbedelingsinitiatieven opzetten en ondersteunen.

In Kasterlee bestaat al vele jaren een voedselbedeling met uitsluitend FEAD-producten, dit zijn droge producten van de Europese voedselhulp zoals spaghetti, rijst en ontbijtgranen. Deze voedselbedeling gebeurde tweemaal per jaar. Met de nieuwe richtlijnen van de federale overheid, zouden nog slechts een 40-tal Kastelse gezinnen die reeds cliënt zijn bij het OCMW, recht hebben op een pakket.

De gelijke kansenmedewerker maakte een evaluatie op van de huidige bedeling en deed enkele voorstellen aan het college van burgemeester en schepenen tot verbeteracties.

Een van deze acties is de opstart van een sociale kruidenier: een laagdrempelige ontmoetingsplaats en het aanbieden van kwaliteitsvoeding en huishoud- en hygiëneproducten voor wie het financieel moeilijk heeft. Hiervoor kan Kasterlee ook rekenen op een groep enthousiaste vrijwilligers. 

Tijdens de eerste bijeenkomst kwamen 40 gezinnen langs bij de sociale kruidenier. Ze genoten van een tasje koffie met koekje, en namen een voedselpakket mee naar huis. Er werd 600 kilogram aan voedseloverschotten herverdeeld.  

Gisteren verwelkomden we 105 gezinnen, in totaal meer dan 300 mensen, dankzij samenwerkingen met partners zoals lagere scholen, mutualiteiten en vakbonden die doorverwijzen. Leerlingen van het buitengewoon lager onderwijs 3master Tielen hielpen met het aankleden van de zaal en bakten wafeltjes voor de bezoekers en vrijwilligers.

Gepubliceerd op 27 maart
Nieuwsoverzicht
vrijwilligers en leerlingen van 3master Tielen in de sociale kruidenier

Dienst gelijke kansen

adres
Leistraat 832460 Kasterlee
tel.
014 55 60 04
e-mail
gelijkekansen@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Sociaal Huis is enkel open op afspraak. Bel vooraf met de bevoegde dienst, maak een afspraak en kom stipt op het afgesproken uur naar het gemeentehuis of Sociaal Huis.

Op dinsdag en donderdag zijn het sociaal huis en de seniorenconsulent in de namiddag telefonisch niet bereikbaar.

Deel deze pagina