Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Kasterlee zet duurzame onderwijshelden in de kijker

In september vieren we de achtste verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Deze verjaardag gaat niet geruisloos voorbij. De SDG-vlag wappert aan het gemeentehuis en de nieuwe duurzame helden, die zich extra inzetten voor onderwijs en levenslang leren, zijn bekend!

De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (ook de SDG's genoemd) van de Verenigde Naties zijn een lange termijn-agenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. 

Ook Kasterlee viert jaarlijks mee. We hangen de SD-vlag uit en verkiezen steeds nieuwe duurzame helden. Een overzicht van de duurzame helden sinds 2018 vind je onder de downloads.

In 2023-2024 draait het campagnethema rond onderwijs in de ruime zin van het woord. Tijdens de zomermaanden deden we een oproep om helden te nomineren, en uit deze inzendingen kwamen onderstaande helden uit de bus: 

Okra Lichtaart zet zich in om de digitale kloof bij ouderen te dichten. Sinds begin dit jaar organiseren ze computerlessen, zowel voor beginners als voor gevorderden. Voor hen is het belangrijk dat hun leden, naast de bekende ontspannende activiteiten, ook ieder jaar iets kunnen bijleren (SDG 4). Om dit project te doen slagen, werken ze samen met verschillende partners, zoals het LBC volwassenenonderwijs en de gemeente Kasterlee (SDG 17).

Eva is vrijwilligster bij GBS De Vlieger. Als gepensioneerde leerkracht Frans, begeleidt en helpt Eva leerlingen die het nodig hebben (SDG 4). Ze oefent vaak met leerlingen een op een, wat vaak snel tot een goed resultaat leidt (SDG 3); Zo leerde ze al kinderen klok lezen op twee keer een half uurtje tijd. Eva begon bij De Vlieger als huiswerkbegeleidster en merkte al snel dat er meer hulp nodig was voor sommige leerlingen. Ze doet het al jaren met hart en ziel.

Dankzij Speelpleinwerking De Speelvogels kunnen kinderen tijdens de maand juli gratis (SDG 1) komen spelen op domein Rulheyde in Kasterlee. De Speelvogels focussen op spelend leren (SDG 4) en laten kinderen zelfstandig kiezen welke activiteiten ze willen doen. Ze werken hard aan inclusie. Zo zijn kindjes met extra zorgbehoeften ook welkom om te komen spelen (SDG 10) en kinderen die komen spelen en een lege brooddoos bij hebben, kunnen boterhammen van de monitoren krijgen (SDG 2).

Het Jeugd Rode Kruis Kasterlee is een gratis (SDG 1) jeugdbeweging waar iedereen, ongeacht achtergrond of bepaalde kwetsbaarheden, van harte welkom is (SDG 10). Hun spelactiviteiten hebben geregeld een leerrijke inslag en ieder jaar gaan ze in de paasvakantie op EHBO-kamp (SDG 4), waar de twee oudste groepen les krijgen van erkende lesgevers en op het einde een praktische proef moeten afleggen.

Elien Noyens (VBS De Parel) werd verkozen als symbolische vertegenwoordiger voor alle zorgleerkrachten in Kasterlee. Er zijn heel wat leerkrachten in onze gemeente die een actieve zorgende rol opnemen. Ze dragen iedere dag hun steentje bij aan het welzijn van hun leerlingen (SDG 3). Ze zorgen voor aangepaste trajecten als dat nodig is, zoals vervroegd typles geven of het aanbieden van luisterboeken (SDG 4); Ze staan ook klaar voor sociaal emotionele ondersteuning bij zowel leerlingen als leerkrachten (SDGs 1, 10 en 16).

Meer info over de SDG's en waar de 17 nummers voor staan vind je onder downloads en op www.sdgs.be.

Gepubliceerd op 20 september
Nieuwsoverzicht
Duurzame helden 2023-2024

Openingsuren & contact

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
duurzaam@kasterlee.be

Deel deze pagina