Gemeente Kasterlee

Renovatie zaal OC Lichtaart

Aanleiding van de werken:

Het is intussen alweer twintig jaar geleden dat het OC Lichtaart gerenoveerd werd. Eerder werd de conciërgewoning al gerenoveerd en nu dringt een nieuwe verbouwing van de zaal zich op.    

We maken het OC Lichtaart toegankelijk volgens de nieuwe normen voor publieke toegankelijkheid. De indeling van het gebouw wordt verbeterd om het gebruiksgemak te verhogen en we nemen maatregelen om de veiligheid van gebruikers te optimaliseren.

Aard van de werken:

De zaal wordt gerenoveerd, de toegang tot het gebouw, de foyer, het sanitair, de vergaderzalen en de personeelsruimten worden aangepast.

De bergingen krijgen een nieuwe plaats en ook de toog, zodat die vanuit een nieuwe koelcel vlot kan bediend worden. Voor muziek- en theatervoorstellingen is er veel aandacht voor akoestiek en voorzien we een hedendaagse regiekamer en gebruiksvriendelijke lichtbruggen. In de zijgevel worden ramen aangebracht, zodat er daglicht in de zaal komt.

Planning van de werken:

De werken gaan van start in juni 2020 en duren tot einde mei 2021.

Bereikbaarheid:

Tijdens de werken zal de werfzone afgesloten zijn (zie plan bij foto's).

Participatie:

Op 24 juni 2019 was er een vergadering met de gebruikers van het OC Lichtaart, de presentatie hiervan vind je terug bij Downloads.

      

Update:

30/08/2021: De laatste werken worden uitgevoerd. Samen met een beperkt publiek, die persoonlijk uitgenodigd zijn, openen op 10 september Burgemeester Ward Kennes en schepen van cultuur Guy Van de Perre het vernieuwde OC Lichtaart.

06/07/2021: De werken zullen in augustus 2021 afgerond zijn.

19/02/2021: Het einde van de werken is verlaat naar eind mei 2021. Dit door moeilijkheden bij de bestelling van materialen tijdens corona en door een aantal extra werken.

29/10/2020: De ruwbouw is bijna klaar. Het was een zware opgave met tal van onvoorziene elementen, zoals het plaatsen van een zeer grote poutrel in de zaal om de opening van de podiumruimte te vergroten (zie foto's).
Nu kan de aannemer beginnen aan de afwerkingsfase: deuren, ramen, lift, vast meubilair, akoestiek, sanitair,... Ondertussen al een tipje van de sluier voor de afwerking? (zie foto "sneakpreview kleurkeuze").
Het einde van de werken werd alvast verlaat naar februari 2021. Dan zijn wel enkele extra werken uitgevoerd zoals een lift die gelijkvloers, buitentoegang en kelder met elkaar verbindt, een aanpassing van de branddetectie naar de meest recente regelgeving en functionaliteiten, het vervangen van asbesthoudende deurdorpels en vensterbanken door asbestvrije varianten en het verwijderen van de asbest gevelbekleding en het vervangen door een asbestvrije gevelbekleding.

08/06/2020: Op 8 juni start de aannemer met de werken voor de renovatie.

29/04/2020: De werken voor de renovatie zijn gegund aan InReBo uit Wilsele. Omwille van de opgelegde maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus was het nog niet mogelijk om de werf op te starten.

Foto's

 • OC Lichtaart.png
 • OC Lichtaart plan begane grond
 • Werfinrichtingsplan
 • plaatsing poutrel - opening podiumruimte
 • sneakpreview kleurkeuze
 • Inrichting binnen 1
 • Inrichting binnen 2

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

 • Bouwheer: Gemeente Kasterlee
 • Studiebureau: ESIA Architecten, Tielen
 • Aannemer: In Re Bo bvba
 • Kostprijs: 826.675,78 EUR incl. BTW

Contact

Contactpersoon

Voor informatie over de werken kan je contact opnemen met de dienst grondgebiedzaken.

tel 014 85 99 25

e-mail
ggz@kasterlee.be