Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

630 ton minder afval sinds invoering DIFTAR

Het wegen en de aanrekening per kilogram van restafval en gft werpt ook in Kasterlee zijn vruchten af. Na 9 maanden DIFTAR werd er in Kasterlee in vergelijking met vorig jaar 311 ton minder restafval en 320 ton minder gft opgehaald. Een daling van respectievelijk 30% voor restafval en 34% minder gft

Sinds de invoering van DIFTAR gaan de gezinnen in Kasterlee duidelijk (nog) bewuster met afval om. De eerste 9 maanden van dit jaar gaf een inwoner gemiddeld 39 kg restafval en 33 kg gft mee. In 2021 was dat nog respectievelijk 55 kg restafval en 50 kg gft voor de eerste 9 maanden van het jaar.

Schepen voor Milieu Gert Storms is tevreden over de eerste resultaten. “De cijfers tonen dat we met de invoering van DIFTAR de afvalberg in Kasterlee toch kunnen verkleinen. Dat is goed nieuws voor het milieu, maar ook voor onze inwoners. Minder afval produceren betekent immers ook minder betalen. De daling is zelfs veel groter als de prognoses die we voor de invoering van DIFTAR maakten. Voor de invoering hadden we zowel voor restafval als voor gft gehoopt op een daling van de ingezamelde  hoeveelheid met 15%. Maar de daling is dus dubbel zo hoog, 30%”, legt schepen Storms uit.

Slimme factuur

Inwoners die een nieuwe betalingsuitnodiging in de bus krijgen omdat hun saldo onder de 10 euro is gezakt, ontvangen vanaf nu een ‘slimme’ factuur. Het bedrag op die factuur is op maat van hun persoonlijke afvalproductie. Concreet is het bedrag dus bij ieder gezin verschillend. Een hoger bedrag bij gezinnen die veel afval meegeven, een lager bedrag bij een lagere afvalproductie. Op iedere ‘slimme’ factuur staat een overzicht van alle ledigingen. Na 1 jaar DIFTAR staat er ook een vergelijking op met andere gezinnen met hetzelfde aantal gezinsleden in Kasterlee. Dat werkt extra stimulerend om minder afval mee te geven.

Propere buurten dankzij samenwerking

De indruk dat er nu veel meer zwerfvuil is dan voor DIFTAR vertaalt zich niet in cijfers.

In 2021 werden op 6 maanden tijd 898 zakken zwerfvuil verzameld door particulieren, verenigingen of door gemeentelijke zwerfvuilprikkers in Kasterlee, in 2022 waren dat er in dezelfde periode 859.

In Kasterlee loopt momenteel een actie ‘kleuren tegen zwerfvuil’. Kinderen konden op tal van plaatsen kleurplaten halen, ze inkleuren en tegen de raam hangen en de boodschap voor zich te laten spreken. Kleurplaten die werden binnengebracht op de toeristische dienst of bibliotheken maken bovendien kans om als zwerfvuilbordje in het straatbeeld te verschijnen. Heb je nog een kleurplaat liggen? De actie loopt nog tot 31 oktober, snel zijn is dus de boodschap.

Gepubliceerd op 25 oktober
Nieuwsoverzicht
ophaling IOK grijze afvalcontainer

Milieudienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
milieu@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina