Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Informatie Oekraïne-crisis

Heb jij plaats vrij om tijdelijk of duurzaam opvang te bieden aan personen op de vlucht uit Oekraïne? Dan kan je dit melden via ons digitaal loket. We verzamelen alle opvangplaatsen in onze gemeente en bezorgen deze gegevens aan het Nationaal Crisiscentrum.

 

#plekvrij?


Momenteel is het nog niet duidelijk hoeveel personen op de vlucht uit Oekraïne er naar België zullen komen en wanneer dat zal zijn. Maar we bereiden ons als lokaal bestuur mee voor.  Momenteel vangen we al een 50-tal personen uit Oekraïne op. 

  • kort verblijf (max. 3 maanden)

Heb je als particulier een opvangplaats voor een kort verblijf? Vul hier het formulier in.

Beschrijf duidelijk hoeveel plaatsen je vrij hebt en om welke soort accommodatie (bijvoorbeeld een slaapkamer, een kot, en dergelijke meer) het precies gaat. Vermeld ook zeker jouw contactgegevens en adres.

Nu al hebben meer dan 50 Kastelse gezinnen een woning of opvangplaats aangeboden aan personen op de vlucht uit Oekraïne.  Bedankt voor je solidariteit!

  • duurzaam, langdurig verblijf

Ook in onze gemeente moeten we ons voorbereiden op het (langdurig) opvangen van ongeveer 100 personen op de vlucht uit Oekraïne. Daarom zijn we nog op zoek naar duurzame opvangplaatsen.

Bedrijven, organisaties en verenigingen kunnen ook opvangplaatsen aanmelden. Denk daarbij aan leegstaande huizen, appartementen of studio’s. Of aan beschikbare kamers in internaten, woonzorgcentra en andere gebouwen.

Op deze website vind je meer informatie over het langdurig opvangen van personen op de vlucht uit Oekraïne. 

Hier kan je een langdurige opvangplaats aanmelden (je moet hiervoor eerst een account aanmaken).  

Andere hulp

Ook krijgen we veel vragen om goederen te doneren. Omdat we nog geen zicht hebben op de noden, willen we vragen om voorlopig geen materiële zaken aan te bieden.

Wil je toch graag je steentje bijdragen? Het consortium 12-12 (Belgisch consortium voor noodhulpsituaties) zamelt financiële middelen in om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke instroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Storten kan op BE19 0000 0000 1212. Ook het gemeentebestuur stort 2.000 euro op deze rekening.

We proberen ook in kaart te brengen wie in onze gemeente kan tolken. Spreek je Oekraïens of ken je iemand die wil helpen? Neem dan contact op met de dienst bevolking: 014 85 99 11 of oekraine@kasterlee.be.

Website en infonummer

  • Intussen heeft de Federale overheid een website (http://info-ukraine.be) en infonummer (02 488 88 88) gelanceerd om alle info over de situatie in Oekraïne en de impact op ons land te centraliseren.

  • Heb je nog concrete vragen als burger over het opvangen van Oekraïners?
    Op deze pagina staan heel wat vragen en antwoorden gebundeld.

  • Ook het Agentschap Integratie en Inburgering biedt heel wat informatie aan voor Oekraïners (bv. over Nederlandse lessen, onderwijs, ...): https://www.integratie-inburgering.be/nl 

  • Heb je een specifieke vraag voor het gemeentebestuur van Kasterlee? Mail dan naar oekraine@kasterlee.be. 

  • Deze oorlogssituatie domineert al dagenlang de media. Deze berichtgeving veroorzaakt bij vele mensen sterke emoties zoals onzekerheid, ongerustheid, woede en angst. Consumeer het nieuws op een verstandige manier, het is niet nodig om het nieuws heel de dag te volgen. Neem ook tijd om te ontspannen. Wie nood heeft aan een gesprek kan hiervoor steeds terecht bij een aantal gespecialiseerde organisatie. Hier vind je een overzicht. 

Personeelstekort? Geef nieuwkomers een kans

Oekraïners kunnen ‘tijdelijke bescherming’ aanvragen. Een apart statuut dat de overheid in het leven riep als reactie op de situatie in Oekraïne. Nieuwkomers met dit statuut hebben recht op huisvesting, sociale zekerheid en krijgen toegang tot de arbeidsmarkt. Zij mogen dus in België werken en moeten geen wachttijd doorlopen vanaf het moment zij bijlage 15 in hun bezit hebben.

Kamp je met tekorten op de werkvloer? Stel vacatures van jouw bedrijf open voor nieuwkomers. Zo geef je kansen aan mensen die het moeilijk hebben en vang je personeelstekorten op. 

Een aantal van de Oekraïners zijn hoogopgeleid. Ze spreken nog geen Nederlands, maar hebben aangegeven dit snel te willen leren.

Gepubliceerd op 16 mei
Nieuwsoverzicht
opvang Oekraïners

Openingsuren & contact

adres
Leistraat 832460 Kasterlee
tel.
0479 75 05 41
e-mail
oekraine@kasterlee.be

Deel deze pagina