Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Investeer mee in duurzaam energiegebruik

De gemeente Kasterlee en energiecoöperatie Campina Energie leggen samen zonnepanelen op 6 gebouwen van de gemeente en daar kan ook jij je voordeel mee doen.

Samen met 28 andere Kempense burgemeesters, stelde het lokaal bestuur Kasterlee het doel voorop om tegen 2030 de CO2- uitstoot met 40% te verminderen en in te zetten op klimaatverbetering. Zo zullen onder meer zonnepanelen geïnstalleerd worden op de gemeentelijke gebouwen.

Vandaag maken we die plannen concreet

We engageren ons conform het nieuwe energie- en klimaatplan 2021-2030, om volop mee in te zetten op duurzaam energiegebruik en de nodige energietransitie. In het verleden werden al op heel wat gemeentelijk gebouwen zonnepanelen geplaatst. Maar nu zetten we opnieuw een belangrijke stap met de plaatsing van zes zonnepaneelinstallaties op onze gemeentelijke gebouwen.

Daarvoor werken we samen met Campina Energie, een echte burgercoöperatie, die mensen samenbrengt om te investeren in de productie van hernieuwbare energie en een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

De zes zonnepaneelinstallaties komen respectievelijk op:

  1. Gemeentehuis Kasterlee
  2. GBS De Vlieger
  3. BKO Kasterlee
  4. BKO Lichtaart
  5. GBS De Pagadder
  6. Bib Lichtaart

Het is niet de eerste keer dat het gemeentebestuur investeert in zonnepanelen. In de periode van 2017-2019 werden er al zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van Sporthal Duineneind, Sporthal Tielenhei, Ligahof, het OCMW-gebouw, OC Lichtaart en de gebouwen van brandweer, Rode Kruis en technische dienst. Alle zonnepanelen samen zorgen voor een opbrengst van 252.700 kWh per jaar. Dat is het equivalent van het stroomverbruik van 72 gezinnen.

Voor Kasterlee is dat vier keer winst:

  • Jaarlijks 31 ton minder CO2-uitstoot, een goede stap in de richting van het realiseren van de 2030 doelstellingen.
  • Jaarlijkse daling van de gemeentelijke energiefactuur met 6600 euro.
  • Tegelijkertijd verwerft de gemeente na 15 jaar de zonnepaneelinstallaties. Dat is een meevaller voor de begroting en dus ook voor de burgers.
  • De burgers van de gemeente worden nauw betrokken bij het energie- en klimaatbeleid van de gemeente.

Jij kan daar aan meewerken

In het kader van een samenwerking met het Vlaams Energie Bedrijf (VEB) maakte Campina Energie een interessant financieel plan op voor deze zes installaties. Zoals bij hun andere projecten krijgen burgers daarbij de kans om via het aankopen van aandelen te participeren en deel te nemen in de winst. Daarvoor organiseert Campina Energie een kapitaalsoproep voor een bedrag van 100.000 € bij de burgers van Kasterlee. Tegelijkertijd wil Campina Energie daarmee ook het maatschappelijk draagvlak voor hernieuwbare energie in Kasterlee stimuleren.

Mee participeren kan door het aanschaffen van één of meerdere aandelen van Campina Energie. Er is een minimum van 250 euro voor de aankoop van één aandeel en voor deze kapitaalsoproep een maximum van 20 aandelen van 250 euro/persoon.

Het eigenaarschap van de aandeelhouder is niet beperkt tot de installatie van dit specifieke project. Door een aandeel te kopen wordt men mede-eigenaar van alle installaties van Campina Energie. Zo spreiden we het risico voor onze aandeelhouders. Op de jaarlijkse algemene vergadering heeft elke aandeelhouder één stem, onafhankelijk van het aantal gekochte aandelen. Daar bepalen ze samen ze de hoogte van het jaarlijks dividend conform de statuten van de coöperatie. Hoewel een dividend niet gegarandeerd is (investeren houdt altijd een zeker risico in), streven we daarbij naar een jaarlijks dividend van 3%.

Vennoot worden en aandelen kopen kan via deze link: https://aandelen.campinaenergie.be/kasterlee of neem contact op met Campina via dennis@campinaenergie.be. 

Geïnteresseerd om te luisteren naar de klimaatambities van Kasterlee? Wij geven u graag meer info.

Op  donderdag 27 januari 2022 organiseert het gemeentebestuur van Kasterlee en Campina Energie een online infomoment voor geïnteresseerde burgers.

  • Het college van burgemeester en schepenen kadert dit project in hun energie- en klimaatplan dat mikt op 40 % CO2-reductie tegen 2030 en geeft daarbij aan welke andere projecten reeds werden gerealiseerd of op stapel staan. Zo bent u weer helemaal mee.
  • Campina Energie geeft toelichting bij zijn activiteiten in de Kempen, bij deze zonnepaneelinstallatie, over de CO2-reductie die de zes installaties realiseren en over de wijze waarop burgers kunnen participeren aan dit project .

Praktische info

Inschrijven voor de online infoavond kan via het digitaal loket. 

Na inschrijving ontvang je enkele dagen voor de infoavond een mail met de link om deel te nemen.

Gepubliceerd op 28 december
Nieuwsoverzicht
affiche Campina

Milieudienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
milieu@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina