Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Erfgoeddepot Noorderkempen voor het eerst open voor publiek tijdens de Archeologiedagen

Op zaterdag 9 en zondag 10 oktober zal het Erfgoeddepot Noorderkempen voor de eerste keer zijn deuren openen voor het grote publiek. Een uitgelezen kans om archeologische vondsten uit onze streek te ontdekken.

Meer dan 100 jaar vondsten verzamelen

Medewerkers van Musea Turnhout, Erfgoed Noorderkempen, vrijwilligers en talrijke job- en stagestudenten hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het onroerenderfgoeddepot uit te bouwen. Vandaag bevat het depot al zo’n 400 archeologische ensembles, die verdeeld zijn over meer dan 600 bakken. Het resultaat van meer dan 100 jaar vondsten verzamelen! Het gaat om duizenden scherven, potten en andere prachtige archeologische vondsten. Al deze objecten tonen aan dat de ‘stille Kempen’ helemaal niet zo stil waren en er reeds duizenden jaren mensen aanwezig waren in de streek. Van jacht kampementen uit de steentijd, grafheuvels uit de brons- en ijzertijd, boerderijen uit de Romeinse tijd, pottenbakkers uit de middeleeuwen… Dankzij het depot worden deze op een correcte manier bewaard en helpen ze mee de geschiedenis van onze regio vertellen.

Nieuwe depotruimte open voor het publiek

Tijdens de Archeologiedagen zal het Erfgoeddepot Noorderkempen voor het eerst sinds zijn bestaan toegankelijk zijn voor het publiek. Het depot stelt zich voor met een uitgebreid programma.

Naast rondleidingen organiseert het Erfgoeddepot ook lezingen over recente vondsten in onze streek. Wie graag een toevallige vondst laat onderzoeken, is welkom bij één van de archeologen van het depot. Ook voor (piep)jonge archeologen-in-spe valt er heel wat te beleven. In een workshop van Collectief Moos -die in 2019 nog de provinciale Erfgoedprijs in ontvangst mocht nemen- kunnen zij als een echte archeoloog op onderzoek. Voor kinderen met honderdeneen vragen over archeologie, staan de archeologen van het depot klaar om ze allemaal te beantwoorden. Alle activiteiten zijn gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven.

Klik hier voor het volledige programma van de Archeologiedagen in het Erfgoeddepot programma

Gepubliceerd op 30 september
Nieuwsoverzicht
archeologiedagen

Cultuurdienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 22
e-mail
cultuur@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina