Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Persbericht: Lokale helden voor globale doelen

Voor het derde jaar op rij vragen we aandacht voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: een lange termijn-agenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Dat doen we niet alleen, ook 4 Kastelse helden trekken mee aan de kar.

Onze Duurzame Helden

Het bedrijf Hobbyserres Stappaerts richt zich op een circulaire economie. Als grote tuinbouwserres worden gesloopt worden hiervan de materialen hergebruikt om kleine hobbyserres te maken. Zij dragen bij tot SDG 9 industrie, innovatie en infrastructuur en  de SDG 12 verantwoorde  consumptie en productie.

Nadat nieuwkomers hun erkenning bekomen hebben als vluchteling krijgen ze een tegemoetkoming om te (over)leven. Deze is echter onvoldoende om de vicieuze cirkel van armoede en afhankelijkheid te doorbreken. Vzw Op de Spiegel sluit met vluchtelingen ‘natuurlijke verbintenissen’ af. Er wordt hen een klein bedrag ter beschikking gesteld waarmee ze een afgesproken en noodzakelijke investering op weg naar zelfstandigheid kunnen doen. De steun van Op de Spiegel vzw kan hen definitief  wegleiden uit de armoede (SDG 1 beëindigen armoede). Door uit deze vicieuze cirkel te treden kunnen deze gezinnen ook andere ontwikkelingsdoelen inlossen: oa geen honger (SDG 2), toegang tot ‘goede gezondheid’, ‘welzijn’ (SDG 3) en kwaliteitsonderwijs (SDG 4),….

In De Driehoekshoeve kan je genieten van een deugddoende vakantie. De hoeve is verbouwd met ecologische duurzame materialen en verwarming en de productie van warm water gebeurt met een hoogrendementshakselhoutkachel (SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur). 

Je wordt er verwent met streekproducten zoals vlees, bier en appelsap uit de nabije omgeving. De plantaardige resten worden gecomposteerd, lindenbomen en streekeigen beplanting zorgen voor een bijvriendelijke omgeving (SDG 15 Het leven op het land ).

De vakantiehoeve is ‘zonder drempels’ zodat rolstoelgebruikers vlot kunnen bewegen (SDG 10 ongelijkheid verminderen). Niet voor niets ontvingen zij eerder dit jaar de Green Key, het ecolabel voor toerisme en recreatie.

Al enkele decennia is De Klein Cluys een gemengd familiaal landbouwbedrijf met melkvee en akkerbouw. De melk van de koeien en de zelf geteelde aardappelen worden, samen met verse producten van collega-landbouwers, verkocht in de hoevewinkel. SDG 3 een goede gezondheid en welzijn en SDG 12 verantwoorde consumptie en productie staan alvast in de kijker. Daarnaast verwerken ze ook een deel van de melk tot hoeve-ijs die wordt verkocht in het ijssalon. Impact vermijden op de omgeving, en impact creëren op de consument, daar gaan zij voor!

“Deze vier helden uit onze gemeente verdienen onze aandacht en zijn hopelijk inspirerend voor andere inwoners, verenigingen en bedrijven die willen inzetten op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen”, zegt Rob Guns, schepen van duurzaamheid.

Ontdek de Kastelse duurzame helden op de site van duurzame gemeente en op de gemeentelijke sociale media (vanaf 18/09/21).

We willen verder iedereen bedanken die zich ook inzet voor een duurzamere wereld, alle genomineerden voor Duurzame Held 2021 en iedereen die een nominatie instuurde.

Gepubliceerd op 17 september
Nieuwsoverzicht
overzicht sdg's

Milieudienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
milieu@kasterlee.be
Vandaag gesloten

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn enkel open op afspraak. Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op het afgesproken uur naar het gemeentehuis of Sociaal Huis.

Deel deze pagina