Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Wateroverlast in Kasterlee

Het waterpeil van de Kleine Nete ter hoogte van de Ark van Noê bleef stijgen op vrijdag 16 juli. Daarom werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd.

OORSPRONKELIJK BERICHT VRIJDAG 16 JULI:

Omdat het waterpeil van de Kleine Nete ter hoogte van de Ark van Noë stijgt, worden preventief enkele straten die in het overstromingsgebied rond de Roerdompstraat liggen afgesloten voor al het verkeer (dus ook voor voetgangers en fietsers).

Het gaat om volgende straten:
- Arkstraat
- Schoorsebrug

De brandweer, de technische dienst, de provincie en de VMM zijn ter plaatse om de situatie verder op te volgen. De gemeentelijke fase van het rampenplan is intussen ook afgekondigd. 

In Tielen is Gewad nog steeds afgesloten voor het fietsverkeer. 

In de tunnel van de Zaardenstraat is het water weggepompt. De weg is terug open.

UPDATE 16 UUR: 

Het water van de Kleine Nete stijgt nog steeds lichtjes. Ondertussen hebben we dankzij onze buurgemeenten Stad Herentals en Stad Geel en HVZ Taxandria 1.000 zandzakken ter beschikking om dammen te bouwen op kritische punten. Ook landbouwers bieden hulp met zand. Op dit moment is ook de Ark van Noë preventief ontruimd.

Gelet op de uitzonderlijk hoge waterstanden op de Kleine Nete vaardigt de gouverneur een politiebesluit uit dat alle recreatie op en in deze waterloop verbiedt. Het besluit is onmiddellijk van kracht en is van toepassing op het volledige traject van de Kleine Nete op het grondgebied van Retie, Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Vorselaar en Grobbendonk. Het volledige besluit kan je lezen bij 'downloads'.

De crisiscel komt opnieuw samen om 18 uur.

-----------------------------------------------------

UPDATE 17.45 UUR:

De Arkstraat en Schoorsebrug zijn terug opengesteld voor al het verkeer.

---------------------------------------------------------------------

UPDATE 18.50 UUR:

De situatie is momenteel onder controle en wordt de komende uren en nacht opgevolgd. De VMM verwacht dat de Kleine Nete zal nog 5 tot 10 cm zal stijgen. De zijde aan de Ark van Noë wordt verder opgehoogd met zandzakken om instroom naar de Ark te vermijden. De gemeentelijke fase van het rampenplan blijft aangehouden. Morgenvroeg om 8 uur wordt de situatie ter plaatse door alle hulpdiensten geëvalueerd.

👉 De wandelpaden naast de Nete zijn niet toegankelijk door de hoge waterstand.
👉 De Ark van Noë is vanaf morgen terug open.
👉 Kajakken op de Kleine Nete blijft verboden.

Ondertussen heeft de technische dienst ook Heidewind tussen Retiesheiken en Straaleind voor alle verkeer afgesloten omdat de Wamp aan het overlopen is over de rijbaan.

--------------------------------------------------------------------

UPDATE ZATERDAG 17 JULI 9.45 UUR:

De Kleine Nete is blijven stijgen tot vannacht 3.30 uur, sindsdien is ze 3 cm gezakt. Tussen 1.30 en 3.30 uur werd het hoogste peil van 14m35 bereikt. Volgens de VMM zal het water traag zakken.

Bij een aanpalende boerderij in Geel staat de vloer van de put van de melkveestal bol door de druk van het water. Door de landbouwer werd preventief water ingepompt.

Om de druk van het getroffen gebied te verlichten, zal HVZ Kempen 2 pompen inzetten. Hierdoor is de Arkstraat op grondgebied Geel volledig afgesloten tot aan de brug van de Ark van Noë.. De Ark van Noë is opnieuw open, maar enkel bereikbaar via Kasterlee.

De hulpdiensten vragen om zeker weg te blijven van de oevers van de Kleine Nete!

Recreatie op de Kleine Nete is nog steeds verboden.

De gemeentelijke fase van het rampenplan in Kasterlee en Geel is opgeheven.

--------------------------------------------------------------------

UPDATE MAANDAG 19 JULI 16.45 UUR:

Het Gewad is terug open.
De Schoorsebrug (zijstraat van Eerselingen) is afgesloten voor alle verkeer. Dit  omwille van de interventie van de brandweer voor pompen van water van de Centrale loop naar de Kleine Nete.


-----------------------------------------------------------------------

UPDATE WOENSDAG 21 JULI:
 
Nieuwe metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij op de Kleine Nete tonen aan dat het waterpeil tegen donderdag voldoende genormaliseerd zal zijn om recreatie opnieuw veilig toe te laten. De gouverneur heft daarom het recreatieverbod van 16/07/2021 op. Recreatie in en op de Kleine Nete is terug toegelaten vanaf 22 juli 2021.
Gepubliceerd op 16 juli
Nieuwsoverzicht