Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Persbericht: Wie is de jongedame op het portret van André Van den Sande?

Kasterlee gaat op zoek naar de persoon die in de jaren ’50 geportretteerd werd door kunstenaar André Van den Sande. Dochter Rita Van den Sande klopte bij het gemeentebestuur aan om samen de zoektocht te starten naar de jongedame op het portret.

”Het portret (zie rechts onder downloads) werd vermoedelijk in de jaren 50 bij de familie Van den Sande thuis in Kasterlee gemaakt,” vertelt schepen van cultuur Guy Van de Perre. “De jongedame is geen familielid, maar ze zou bijvoorbeeld een toenmalig vriendinnetje van dochter Rita kunnen zijn of de dochter van vrienden des huizes, of misschien gewoon een buurmeisje uit de omgeving van de Retiesebaan of Berkenlaan waar de familie Van den Sande in die tijd woonde.”

André Van den Sande werd geboren in Antwerpen in 1910. Zijn talent werd ontdekt toen hij in dienst kwam van portrettist Jan Van Puyenbroeck, en hij werd toegelaten aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen waar hij afstudeerde als Laureaat in 1944.

André huwde in 1945 met Louisa Vranckaert en twee jaar later werd dochter Rita geboren. In 1952 verhuisde de familie naar Kasterlee waar André al snel deel uitmaakte van het plaatselijke dorpsleven. Hij was een actieve en betrokken inwoner en gaf mee vorm aan de optochten bij feestelijkheden in het dorp.

Hij gaf les in Antwerpen, Berchem en Geel en werd benoemd als leraar aan de kunstacademie in Turnhout. André specialiseerde zich in portretschilderijen, maar trok er ook graag op uit in Kasterlee om landschappen vast te leggen. Hij restaureerde ook enkele schilderijen in de kerk van Kasterlee. Tien jaar na zijn overlijden in 1996 organiseerde het gemeentebestuur samen met dochter Rita een overzichtstentoonstelling van André Van den Sande in het Ligahof.

Guy gaat verder, “Het is fijn om aan de hand van het mysterie rond de geportretteerde jongedame de kunstenaar opnieuw in herinnering te brengen, en we zijn uiteraard zeer benieuwd wat de zoektocht gaat opleveren. We hopen er in ieder geval inwoners die graag creatief bezig zijn mee te inspireren.”

Wie de jongedame meent te herkennen of tips kan geven, kan contact opnemen met de cultuurdienst via 014 85 99 22 of cultuur@kasterlee.be.

Gepubliceerd op 03 juni
Nieuwsoverzicht
Riet Van den Sande met schilderij

Cultuurdienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 22
e-mail
cultuur@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en kom stipt op tijd.

Deel deze pagina