Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

MB past maatregelen voor buitenactiviteiten voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar aan

De regels over de activiteiten in georganiseerd verband voor kinderen en jongeren tot en met achttien jaar worden, in lijn met de voorstellen van de ministers van Jeugd, op elkaar afgestemd. Het ministerieel besluit dat deze nieuwe regels een wettelijke basis geeft is vrijdag gepubliceerd.

De nieuwe regels gaan in op 1 februari en gelden tot 1 maart 2021.

“Met de nieuwe maatregelen willen we het aantal wisselende contacten van kinderen en jongeren zoveel mogelijk beperken, zonder hen te isoleren. Op die manier willen we de verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke, virusvarianten in ons land tegengaan, de scholen openhouden en de druk op de gezondheidszorg beheersbaar houden”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Epidemiologische situatie bij kinderen en jongeren

De epidemiologische situatie in ons land heeft een steeds grotere impact op de werking en de organisatie van het onderwijs. Er zijn reeds verschillende uitbraken van het virus vastgesteld in lagere scholen, waardoor scholen sluiten en kinderen en hun ouders in quarantaine moeten. Het maximaal openhouden van de onderwijsinstellingen blijft één van de belangrijkste prioriteiten tijdens deze sanitaire crisis. Om het aantal contacten van kinderen te beperken, heeft het Overlegcomité daarom beslist om de activiteiten in georganiseerd verband voor kinderen tot en met 12 jaar in kleinere groepen te laten plaatsvinden.

Ook jongeren van dertien tot en met 18 jaar mogen voortaan, onder bepaalde voorwaarden, aan buitenactiviteiten in georganiseerd verband deelnemen. Na maanden afstandsonderwijs en een gebrek aan groepsactiviteiten vormen deze jongeren vandaag een psychisch kwetsbare groep.

Aangepaste maatregelen

Het ministerieel besluit heeft als doel de regels voor de activiteiten in georganiseerd verband voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar aan te passen en op elkaar af te stemmen, met name:

  • Activiteiten in georganiseerd verband, zonder overnachting, mogen georganiseerd worden voor één of meerdere groepen van maximaal 10 personen elk, begeleiders niet meegerekend;
  • Niet-professionele sporttrainingen kunnen in groepen van maximaal 10 personen plaatsvinden;
  • De groepen moeten steeds dezelfde zijn; verschillende groepen mogen niet worden samengebracht;
  • Voor kinderen tot en met 12 jaar worden deze activiteiten zoveel mogelijk buiten georganiseerd. Indien dit niet mogelijk is, worden de ruimtes verlucht;
  • Voor jongeren vanaf 13 jaar worden deze activiteiten verplicht buiten georganiseerd.

Activiteiten voor kinderen tot en met 12 jaar die reeds vastliggen voor de krokusvakantie (13 tot en met 21 februari 2021) mogen plaatsvinden voor één of meerdere groepen van maximaal vijfentwintig kinderen elk. Deze activiteiten zijn namelijk belangrijk voor de opvang van kinderen tijdens de vakantie.

Het doel van de nieuwe maatregelen is om het aantal wisselende contacten van kinderen en jongeren zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus in deze bevolkingsgroep te vertragen. Er wordt dan ook gevraagd om het aantal groepsgerichte hobby’s te beperken tot één hobby per kind of jongere.

Meer info: www.info-coronavirus.be/nl

Gepubliceerd op 30 januari
Nieuwsoverzicht
archiefbeeld K-dagen

Jeugddienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 23
e-mail
jeugd@kasterlee.be
Vandaag gesloten

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn enkel open op afspraak. Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en komt stipt op het afgesproken uur naar het gemeentehuis of Sociaal Huis.

Downloads

Deel deze pagina