Gemeente Kasterlee

UPDATE Chaletpark Fauwater niet meer in lockdown

Burgemeester Ward Kennes ontving van de medische diensten een waarschuwing dat er op het grondgebied van de gemeente Kasterlee een aantal buitenlandse werknemers verblijven die tijdens de verplichte quarantaine periode positief hebben getest op covid-19.

UPDATE 16/01/2021

Op donderdag 14 januari zijn door een mobiel testcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in chaletpark Fauwater (Kasterlee) 232 personen getest. Er waren zondag en maandag in totaal 16 personen positief getest in het kader van de regels die gelden voor mensen die vanuit een rode zone naar ons land reizen en dan in quarantaine moeten gaan en op dag 1 en dag 7 een test moeten ondergaan.

Uit de resultaten die vrijdag 15 januari grondig zijn geanalyseerd en besproken is gebleken dat er slechts 2 personen die in Fauwater verblijven bijkomend een covid-19 besmetting hebben opgelopen. Voor deze personen zijn strikte regels afgesproken en zij zullen volgende week opnieuw worden getest.

Op basis van de verdeling van de personen met een besmetting over de chalets is vastgesteld dat slechts voor 8 chalets de quarantainemaatregelen moeten worden gehandhaafd. De 71 andere chalets die worden bewoond, worden met ingang van zaterdag 16 januari weer vrijgegeven. Maar iedereen moet wel de preventieve maatregelen strikt blijven opvolgen. Het burgemeestersbesluit is in die zin ook aangepast:

  • De mondmaskerplicht wordt behouden op gans het terrein
  • De bewoners mogen niet bij elkaar op bezoek in andere chalet
  • De algemene lockdown wordt opgeheven

Dit betekent dat personen die negatief hebben getest – voor sommigen is dat reeds de derde of de vierde keer sinds hun aankomst in België na de kerstvakantie, het terrein weer mogen verlaten om inkopen te doen of naar hun werk te gaan.

Vandaag hebben ‘field agents’ ter plekke, met elke aanwezige een contact gehad om de testresultaten te bespreken en de geldende regels uit te leggen. Hiervoor kon men ook gebruik maken van tolken zodat iedereen de boodschap kon begrijpen.

“Ik stel vast dat iedereen alert heeft gereageerd en dat de systemen die in ons land zijn uitgewerkt om kort op de bal te spelen wanneer zich een concentratie van coronabesmettingen voordoet, goed werken. Ook de informatiedoorstroming tussen de gemeente, de Eerstelijnszone, de gezondheidsinspectie, Zorg & Gezondheid Vlaanderen en chaletpark Fauwater is buitengewoon vlot verlopen. Op die manier hebben we een complexe situatie tijdig onder controle gekregen”, zegt burgemeester Ward Kennes.


BERICHT 13/01/2021

Omdat het gaat om een besmetting van een aantal personen die op één locatie samenleven met vele anderen, wordt eenzelfde aanpak gevolgd als voor een coronabesmetting in een woonzorgcentrum.

Hierover is op gemeentelijk en provinciaal niveau een crisisoverleg georganiseerd. Alle betrokkenen die op hetzelfde terrein verblijven in chaletpark Fauwater moeten tijdelijk in quarantaine blijven.  Met een burgemeestersbesluit is een lockdown opgelegd. Dit betekent dat ook wie negatief heeft getest momenteel niet mag gaan werken na afloop van de verplichte quarantaine die geldt voor iedereen die vanuit een rode zone ons land binnenkomt. Niemand mag het chaletpark verlaten en nieuwe bezoekers worden niet toegelaten.

“Alle diensten werken heel goed samen om dit probleem aan te pakken”, beklemtoont burgemeester Kennes. “De gemeentelijke crisiscel, de gezondheidsinspectie, de politie, de ELZ Middenkempen, de uitbaters van chaletpark Fauwater, het bedrijf dat de buitenlandse werknemers naar ons land brengt, iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid op om dit gezondheidsprobleem grondig aan te pakken.“

Morgen wordt ter plekke door het Universitair Ziekenhuis Antwerpen een mobiel testcentrum ingericht om een kleine 300 personen te testen. Ondertussen zorgen de gemeentelijke diensten mee voor de bevoorrading van de buitenlandse werknemers die onder de lockdown vallen.

Gepubliceerd op 16 januari
Nieuwsoverzicht
luchtfoto Fauwater

Openingsuren & contact

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 24
e-mail
geert.andries@kasterlee.be

Deel deze pagina