Gemeente Kasterlee

Nieuwjaarsbrief burgemeester Ward Kennes

Gisteren hebben we in Kasterlee en in Lichtaart en in Tielen de nieuwjaarszangers gemist. Wie had op de eerste dag van 2020 kunnen denken dat zingende kinderen met hun beste wensen een gevaar zijn voor de volksgezondheid? In 2020 kon het gevaar plots van overal komen.

Soms onzichtbaar in een drager zonder symptomen en soms in het zieke lichaam van iemand die ons dierbaar is. Ook in onze gemeente zijn inwoners overleden aan de gevolgen van een covid-19 besmetting. Of zijn mensen na een zware ziekte begonnen aan een lange herstelperiode.

Auto’s, bussen, treinen, vliegtuigen. Plots viel alles stil. Enkel het dataverkeer via elektronische toestellen kende hoogtepunten. En toen na de eerste lockdown de samenleving weer langzaam op gang kwam droegen we mondkapjes en hielden we afstand. Ik wil de tientallen vrijwilligers die meehielpen aan de verdeling van de mondkapjes van de gemeente Kasterlee hiervoor nog eens bedanken. En ook de leden van de gemeentelijke crisiscel corona die achter hun scherm en achter de schermen vele overuren hebben gemaakt. En alle medewerkers van ons gemeentebestuur die ervoor zorgden dat onze dienstverlening aan jullie maximaal kon verderlopen. Onze dienstverlening is in 2020  coronagewijs uitgebreid met duizenden telefoontjes naar inwoners om te horen hoe het met hen ging. Nadars werden uitgeleend om het winkelen coronaproef te laten verlopen. Voor elke inwoner was er een coronabon om bij de getroffen lokale ondernemers goederen of diensten te kopen. Afhaalmaaltijden werden gepromoot. Jeugdbewegingen die volgens strenge regels op kamp gingen, kregen extra steun. Erkende verenigingen wiens werking stilviel kregen een financieel duwtje in de rug. In elke brievenbus vielen 5 coronakranten om specifieke aspecten van onze lokale gemeenschap te versterken in deze rare tijden.

Nee, het is niet fijn om dag na dag als burgemeester te moeten zeggen: nee dat kan niet, nee dat is verboden, nee daarvoor geven we geen toestemming. De eerste 14 jaren van mijn burgemeesterschap stonden in het teken van kansen geven, van het ondersteunen van initiatieven van burgers, ondernemers, verenigingen  en buurten. En plots in het 15e jaar van mijn mandaat moest ik er met de politie en met alle overheden in ons land op toezien dat evenementen werden afgelast, dat horeca en toerisme dicht gingen, dat buurt- en familiefeesten niet doorgingen en dat begrafenissen in een zeer kleine kring verliepen… Het is raar wanneer ‘nee’ de regel wordt, en ‘ja’ de uitzondering. Dat is geen fijn gevoel en het hakt er bij momenten wel diep in.

En toch waren er in 2020 ook mooie kanten aan deze pandemie. Er waren kansen om te vertragen en te verstillen. Om het geluk dichtbij te herontdekken. Om te voet of met de fiets de natuur in te trekken. De korte keten van de voedselproductie werd populairder en ‘koop lokaal’ werd (samen met de onlinehandel) deel van ons consumptiepatroon. Nooit werd er meer gewandeld in onze bossen. 2020 bood talrijke kansen om solidariteit en burgerzin te tonen.  En discipline in het naleven en vooral het volhouden van de regels en de beperkingen. Globaal gezien behoort Kasterlee tot de gemeenten die minder zwaar getroffen zijn dan anderen. Dat is deels te danken aan de strenge maatregelen maar in grotere mate aan het goed naleven ervan. En daarvoor verdienen onze 19.000 inwoners een pluim om in 2021 op hun hoed te steken.

2021 begint in kleine bubbels en zonder gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in open lucht. Met vaccinaties en verstrengde quarantainemaatregelen voor wie uit het buitenland komt. Onze hoop is gevestigd op een grootschalige vaccinatiecampagne. Ik roep iedereen op om hieraan mee te werken. Niet alleen in je eigenbelang, maar ook uit zorg voor iedereen met wie je in contact komt. Het is fantastisch om vast te stellen hoe hiervoor wereldwijd wordt samengewerkt. Dit is een positieve kant van de globalisering.

Namens het gemeentebestuur wens ik jullie in 2021 een goede gezondheid. En dat we elkaar weer mogen aanraken, knuffelen of zoenen. Dat kinderen buiten spelen, sportclubs trainen, horecanten klanten bedienen op een terras, gezondheidswerkers wat ademruimte krijgen, kappers mogen knippen, feesten weer doorgaan en onze OC’s elke dag zijn volgeboekt. Ik wens jullie een jaar waarin ‘Ranst’ weer een dorp is aan de rand van de Kempen, ‘corona’ weer een bier, ‘positief’ weer positief klinkt, wattenstaafjes alleen nog in de oren gaan, mondkapjes gedragen worden in de zagerij, en virussen uit Moskou komen en niet langer uit Wuhan.  

Kortom, ik wens je een ‘normaal’ jaar waarin je beseft dat alles niet zomaar ‘normaal’ is in dit leven.

Ward Kennes

Burgemeester van Kasterlee

Gepubliceerd op 01 januari
Nieuwsoverzicht
wensen 2021

Communicatiedienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 85
e-mail
communicatie@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn enkel open op afspraak. Ga naar afspraken.kasterlee.be, maak je afspraak en komt stipt op het afgesproken uur naar het gemeentehuis of Sociaal Huis.

Deel deze pagina