Gemeente Kasterlee

Persbericht: Een verhoging van de gemeentelijke opcentiemen op onroerende voorheffing

Rond deze periode valt bij alle Vlamingen het aanslagbiljet onroerende voorheffing in de bus. Voor sommige Kasterleenaren zal het even schrikken zijn omdat het te betalen bedrag hoger is dan vorig jaar. Dit is een gevolg van de fiscale verschuiving die in 2019 gedaan werd.

Omdat er in 2019 een fiscale verschuiving gedaan werd, worden de inkomens uit vermogen meer belast, en inkomens uit arbeid minder. Deze verschuiving verklaart de eventuele verhoging van het te betalen bedrag op het aanslagbiljet.

De gemeentelijke opcentiemen op onroerende voorheffing in Kasterlee werden eind 2019, bij de opmaak van het nieuwe meerjarenplan, opgetrokken van 614 tot 714. Dit was onderdeel van een fiscale verschuiving die werd doorgevoerd, want tegelijkertijd werd het tarief van de aanvullende personenbelasting verlaagd van 7,5% naar 7,3%, wat tot uiting komt in het aanslagbiljet van de personenbelasting. Concreet betekent dit dat in Kasterlee inkomens uit arbeid minder belast worden, en inkomens uit vermogen (woningen, gronden, appartementen) meer.

Budgettair was dit voor het gemeentebestuur een oefening die min of meer in evenwicht was, maar op die manier komt de belasting voor de Kasterleenaren in de buurt van de Vlaamse gemiddelden:

  • Voor de aanvullende personenbelasting bedroeg het Vlaamse gemiddelde 7,31%, dus daar gaat de belasting in Kasterlee net onder.
  • Voor de opcentiemen op onroerende voorheffing bedroeg het Vlaamse gemiddelde 897, dus daar zit Kasterlee ruim onder. Voor deze belasting zit Kasterlee overigens nog steeds bij de 16% goedkoopste gemeenten in Vlaanderen.

Schepen van financiën, Gert Storms: ‘Uit de onafhankelijke studie van Belfius, die jaarlijks het financieel profiel van elke Vlaamse gemeente opmaakt, blijkt jaar na jaar dat Kasterlee in het Vlaamse landschap bij de gemeenten hoort met de laagste fiscale druk voor haar inwoners. Uit het laatste rapport (cijfers 2019) is opnieuw gebleken dat onze fiscale druk 20% onder het Vlaamse gemiddelde zit.”

Gepubliceerd op 09 september
Nieuwsoverzicht

Financiƫle dienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 20
e-mail
fin@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn enkel open op afspraak. Bel vooraf met de bevoegde dienst, maak een afspraak en kom stipt op het afgesproken uur naar het gemeentehuis of Sociaal Huis.

Deel deze pagina