Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Mondmasker verplicht

Iedereen ouder dan 12 jaar is verplicht om overal in de publieke ruimte een masker te dragen dat mond en neus bedekt. Je kunt kiezen voor een wegwerpmasker of een herbruikbaar stoffen masker, maar welk type je ook kiest, het moet mond én neus bedekken.

Als je buitengaat, zet je je mondmasker op.

 • De publieke ruimte omvat alle plaatsen waartoe iedereen toegang heeft, zowel binnen als buiten: straten en pleinen, overheidsgebouwen, publieke instellingen als bibliotheken en musea, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen …
 • Ook winkelparkings, winkels en horecazaken en campings behoren tot de publieke ruimte, zelfs als de gronden en gebouwen privé-eigendom zijn. Ze zijn immers voor iedereen toegankelijk.

Je moet bovendien ook een mondmasker dragen op niet-publieke plaatsen waar je de fysieke afstand van 1,5 meter niet kunt garanderen. Dat kan bijvoorbeeld in een clublokaal zijn of op het werk.

Uitzonderingen

De verplichting om een mondmasker te dragen geldt niet

 • in de private sfeer (thuis);
 • terwijl je eet of drinkt in horecazaken zolang je aan tafel zit. Sta je op, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, dan moet je het weer opzetten;
 • bij zware arbeidsinspanningen;
 • bij intensief sporten. Echter, de vrijstelling om een mondmasker te dragen bij intensief sporten geldt alleen als de sport wordt beoefend in daartoe bestemde sportinfrastructuur of op plaatsen en momenten waar het risico op overdracht van het virus zo goed als onbestaande is.

  Anders gezegd:
  • 'Intensief sporten' doe je als je een grote fysieke inspanning levert, bijvoorbeeld bij joggen, lopen of niet-recreatief fietsen.
  • Onder 'daartoe bestemde sportinfrastructuur' vallen bijvoorbeeld een sporthal, een voetbalveld, een tennisbaan of een fit-o-meter. De openbare weg behoort hier niet toe!
  • Het risico op overdracht van het virus wordt 'zo goed als onbestaande' geacht in een omgeving waar er weinig of geen andere mensen zijn of op plaatsen waar mensen elkaar maar uitzonderlijk en kortstondig kruisen of passeren.

Goed om te weten: in de publieke ruimte ben je altijd verplicht om een mondmasker bij je te hebben. Dus ook als je intensief gaat sporten, steek je er eentje op zak. Als je bijvoorbeeld ergens stopt en pauzeert, moet je het opzetten.

De FAQ over alle provinciale maatregelen kan je hier raadplegen. 

UPDATE 8 augustus 2020

In samenspraak met de burgemeesters van onze politiezone (Frans De Bont van #BaarleHertog, Bart Craane van #Beerse, Ward Kennes van #Kasterlee, Marleen Peeters van #Lille, Bob Coppens van #OudTurnhout, Paul Van Miert van #Turnhout en Gilles Bultinck van #Vosselaar) zal Politie Regio Turnhout tijdens deze hittegolf geen controles zal doen op de avondklok. Het dragen van het mondneusmasker zal gecontroleerd worden aan en in de horecazaken, de winkels en andere drukke plaatsen. Op plaatsen waar er nagenoeg geen gevaar is op het overdragen van het coronavirus, zoals in de bossen en de velden, zal de politie geen controles plannen. Op de drukke plaatsen dus wel! Alle andere bepalingen zoals het samenscholingsverbod van meer dan 10 personen, de 'bubbel van 5', het sluitingsuur van de horeca om 23 uur, de afstandsregels van minimum 1,5 meter,... zullen wel gecontroleerd worden.
 
Gepubliceerd op 31 juli
Nieuwsoverzicht
mondmaskers goed en fout

Openingsuren & contact

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 24
e-mail
geert.andries@kasterlee.be

Deel deze pagina