Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Kempen2030: droogte en duurzaamwatergebruik

De afgelopen maanden ‘regende’ het alarmerende berichten over droogte en de gevolgen hiervan voor het drinkwater, de natuur, de landbouw,.... Er is dan ook dringend nood aan duurzame oplossingen om al te grote schade door langdurige droogte te vermijden.

In de reeks 'Droogte in de Kempen' van Kempen2030 krijg je aan de hand van artikels en interviews een stand van zaken van de droogte in onze regio, maar je krijgt ook duurzame tips aangereikt.

Hier al drie tips voor zuinig watergebruik:

  1. Beperk verharding 
    Door de grote hoeveelheid aan verharde oppervlakte kan het water niet in de bodem sijpelen. Denk dus goed na of verharding écht nodig is en bekijk alternatieven. Let er wel op dat je ook geen water ondoorlaatbare fundering gebruikt.

  2. Plaats een regenwaterput of –ton 
    Gebruik het opgevangen regenwater om je toilet door te spoelen, je was te doen, je auto te wassen, … Zorg ervoor dat de overloop van je regenwaterton aangesloten is op een infiltratieput. Op die manier wordt in periodes van veel regen, het water dat je niet zelf kan opvangen, niet snel afgevoerd naar waterlopen (met mogelijke wateroverlast als gevolg), maar dringt het ter plaatse in de bodem. Zo wordt de grondwatertafel aangevuld en hebben we een buffer voor in drogere periodes.

  3. Spring zuinig om met elk soort water 
    Ondertussen zijn de tips al wel ingeburgerd, maar blijf ze toepassen: zorg voor een toilet met een spaartoets, neem een korte douche, was met een volle wasmachine, herstel waterlekken zo snel mogelijk, gebruik restwater om je planten te gieten, besproei je tuin beperkt en correct, was je auto met emmer en spons, … bedenk ook telkens welke kwaliteit van water je nodig hebt voor de toepassing die je wenst.

Lees ook het nieuwsbericht 'Captatieverbod in ecologisch kwetsbare stroomgebieden in provincie Antwerpen'.

Gepubliceerd op 06 juli
Nieuwsoverzicht
droogte in de kempen

Milieudienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
milieu@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn enkel open op afspraak. Bel vooraf met de bevoegde dienst, maak een afspraak en kom stipt op het afgesproken uur naar het gemeentehuis of Sociaal Huis.

Deel deze pagina