Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Waar hang je rookmelders?

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning in Vlaanderen. Ze beschermen jezelf en je gezin tegen de gevaren van brand. Maar waar hang je deze melders dan best? We geven je tips in een handig overzicht met vraag en antwoord.

Waar hang je rookmelders?

Het Vlaams decreet stelt dat elke verdieping minstens één rookmelder moet krijgen. Waar die dan best hangt? De hal is de meest aangeraden plek op beide verdiepingen, omdat dat een ruimte is waar je doorheen moet op weg naar buiten. Het is ook een goed idee om een melder in de slaapkamers, op zolder en in de technische ruimte te hangen, waar een groter brandrisico is. Voor meer duidelijkheid bekijk je de afbeelding rechts op deze pagina.

Waarom geen rookmelders in keuken, garage en badkamer?

In de keuken, badkamer en garage hang je beter geen rookmelder. De toestellen werken met een sensor die de beweging van rook registreert. En is bijgevolg ook gevoelig voor dampen en uitlaatgassen. Wie zijn keuken en badkamer toch wil beveiligen, kan opteren voor een rookmelder die werkt op basis van temperatuur. Al zijn die iets duurder en minder snel. Beginnende rook is immers niet zo warm.

Waarom rookmelders plaatsen?

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat jij en je huisgenoten zichzelf in veiligheid kunnen brengen.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604. 
Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komt in aanmerking. Wij raden een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar aan.
Kies een toestel dat beschikt over een testknop.
Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Waar vind je een rookmelder?

Rookmelders vind je in de doe-het-zelfwinkel in je buurt, in gespecialiseerde zaken of in webwinkels. 

Komt er controle op de rookmelders?

Wordt vanaf 1 januari elk huis in Vlaanderen gecontroleerd op de aanwezigheid van een rookmelder? Of meld je je gekochte toestel ergens aan om eventuele controles te vermijden? Neen, er is geen rookmelderpolitie in het leven geroepen. Er zal niet gecontroleerd worden, dat is haast onmogelijk bovendien. Het is ook niet de taak van de brandweer om dat te doen. Anderzijds: waarom zou je de nieuwe wet aan je laars lappen? Het kan levens redden. Een rookmelder kan ervoor zorgen dat jij en je familie tijdig gewaarschuwd worden. Netwerk Brandweer vraagt wel om rookmelders te registreren op hangrookmelders.be. Zo kunnen ze in kaart brengen waar we nog beter moeten sensibiliseren.

Gepubliceerd op 01 november
Nieuwsoverzicht
waar rookmelders hangen

Deel deze pagina