Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Asbest verwijderen, doe het nu!

Als je asbest in of rond je woning hebt, dan haal je deze best weg. De aanwezigheid hiervan houdt namelijk gezondheidsrisico's in. Kleine hoeveelheden breng je gratis naar het recyclagepark. Grotere hoeveelheden kan je nu aan een sterk verminderd tarief thuis laten ophalen door IOK afvalbeheer.

Samen verslaan we het asbestbeest

Asbest werd decennialang gebruikt in bouw- en materiaaltoepassingen. Bijna 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen kunnen nog asbest bevatten. Omdat asbestmaterialen met de jaren minder veilig worden, keurde de Vlaamse Regering op 20 juli 2018 een versneld afbouwbeleid goed. Met het actieplan Asbestafbouw worden eigenaars ondersteund om asbest in gebouwen sneller op te sporen en te verwijderen.
Kleine hoeveelheden asbest breng je gratis naar het recyclagepark. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …).


Wat met grotere hoeveelheden?

IOK Afvalbeheer levert plaatzak(ken) of een container en persoonlijke beschermingsmiddelen om veilig het asbesthoudend materiaal te ontmantelen. Je ontvangt ook een brochure met tips om het asbest veilig te verwijderen en jezelf en je gezin te beschermen. Je zorgt zelf voor de verwijdering van het hechtgebonden asbest en bergt het op in de plaatzak of container. Dan maak je een afspraak en komt IOK Afvalbeheer de asbesthoudende materialen bij je thuis ophalen.

  maximaal aantal inhoud
plaatzakken 6 in 1 plaatzak passen maximaal 13 platen van +/- 400 kg = 30 m²
container 2 Vanaf 180 m² (+/- 80 platen, +/- 2.400 kg) krijg je een containerWat kost het?

In de onderstaande tabel vind je alle tarieven, plaatsing en ophaling inbegrepen.

  Prijs Inbegrepen materiaal
Plaatzakken
normale prijs 80 euro
nu 30 euro/stuk

vanaf 2e 20 euro/stuk

2 sets PBM’s*
infobrochure
ContainersNormale prijs 930 euro nu 170 euro/container containerbag
2 sets PBM’s*
infobrochure
Extra PBM set 7 euro Een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen

*PBM’s zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Een set van PBM’s bestaat uit:  een stofmasker type P3, een tyvec overall en handschoenen.

Om een plaatzak of container te bestellen bel je naar 014 56 27 75, mail je naar afvalbeheer@iok.be of ga je naar het e-loket van IOK.


Zelf asbestcement golfplaten verwijderen

Controleer eerst of je het asbest zelf mag verwijderen, beantwoord volgende vragen:

  • Kan ik het materiaal verwijderen zonder het te breken?
  • Kan ik het materiaal los schroeven met een traag draaiende schroefmachine?
  • Lijkt het materiaal nog in goede staat?
  • Heb ik hulp (personen en machines) om de platen in zijn geheel te verwijderen en in zijn geheel naar beneden te brengen?
  • Weet ik waaraan ik begin?

Is het antwoord op al die vragen ja? Dan mag je het materiaal effectief zelf verwijderen mits de nodige veiligheidsmaatregelen. In andere gevallen neem je contact op met een erkend aannemer


Waar komt asbest voor? 

Rechts op deze pagina kan je een afbeelding downloaden. Hierop zie je waar asbest in je woning kan voorkomen en vooral wat je binnen dit project mag meegeven. Heb je andere vormen van asbest, neem dan contact op met een erkend asbestverwijderaar

Gepubliceerd op 07 februari

Meer info

Nieuwsoverzicht
asbest verwijderen

Milieudienst

adres
Markt 12460 Kasterlee
tel.
014 85 99 27
e-mail
milieu@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur / 14-17 uur / 18-20 uur

Deel deze pagina