Gemeente Kasterlee
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Bijzondere wegen op de Kempense Heuvelrug

Op de Kempense Heuvelrug in Kasterlee komen bijzondere wegen voor, ze vertellen mee de rijke geschiedenis van Slapende Reus. Zo zijn er holle wegen, maar ook een Lijk- en Kerkweg. Lees snel verder en kom alles te weten over deze historische paden in het bos.

Op de Kempense Heuvelrug in Kasterlee komen bijzondere wegen voor, ze vertellen mee de rijke geschiedenis van Slapende Reus.  Holle wegen zijn zeldzaam in onze vlakke Kempen, maar kenmerkend voor de heuvelrug. Ze zijn vooral te vinden in de steile zuidrand richting de Kleine Nete.  Heel wat van deze holle wegen zijn erg diep ingesneden, het hoogteverschil tussen het wegoppervlak en de ‘schouders’ kan tot meer dan 4 meter oplopen. Je duikt er als het ware het landschap in. Op de diepste stukken van deze holle wegen in het bos, is het stil, je wordt omgeven door grillige eiken op de schouders en in de flanken kan je ijzerzandsteenbrokjes zoeken.

De trajecten van de holle wegen kunnen geïdentificeerd worden met de wegen die ook al op de 18-de eeuwse Ferrariskaart zichtbaar zijn en leiden voornamelijk van en naar de lager gelegen gehuchten Goor en Hukkelbergen. 

Als we spreken over bijzondere wegen in het gebied van de Slapende Reus, vernoemen we zonder twijfel ook de Lijkweg en Kerkweg; de oude verbinding van Goor naar het dorp van Kasterlee. Een precieze datering meegeven is moeilijk, wel is geweten dat het fenomeen van lijkwegen en kerkwegen te situeren is in de volle middeleeuwen. In deze periode dringt het christendom in ieders dagelijkse leven en in het landschap door. Opvallend is dat er in Kasterlee een Lijkweg en een Kerkweg parallel aan elkaar voorkomen, over een afstand van 650 meter, op amper 15 tot 20 meter van elkaar. Volgens een 20ste-eeuwse getuigenis zou de Lijkweg een ontdubbeling zijn van de Kerkweg, met de bedoeling het vervoer van overledenen uit Goor naar Kasterlee gescheiden te kunnen houden van het pad dat de gewone kerkganger volgde. In de onmiddellijke omgeving en parallel aan de twee tracés die nu de Lijkweg en de Kerkweg genoemd worden, liggen nog meer oude stukken weg, uitgesleten in de zandige bodem.  Hun oorsprong hangt samen met de periode van vóór de 19de eeuwse bebossing. In open terrein maakte het niet zoveel uit waar de weg precies liep. Was het ene karrespoor moeilijk berijdbaar, dan nam men gewoon een ander. Zo ontstond een bundel karrensporen. In dit najaar wordt een deel van de overgroeide Lijkweg opnieuw vrijgemaakt.

 

Tekst: Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

 

Gepubliceerd op 21 augustus
Nieuwsoverzicht
Holle Weg

Toeristische dienst

adres
Markt 422460 Kasterlee
tel.
014 84 85 19
e-mail
toerisme@kasterlee.be
Open vandaag: 9-12 uur / 13-16 uur

Deel deze pagina