Gemeente Kasterlee

Waar komt de naam Slapende Reus vandaan?

Ken je de Slapende Reus al, de nieuwe attractie op de Kempense Heuvelrug, geïnspireerd op het typische landschap dat zo kenmerkend is voor Kasterlee.

De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft een lange traditie in ‘landschapstoerisme’. Al meer dan een eeuw trekken het zand, de duinen en de rust bezoekers van ver en omstreken aan. Verschillende generaties inwoners en toeristen hebben goede herinneringen aan het spelen in het zand van de Hoge Mouw of het klimmen op de luchtwortels van de dennen op Kabouterberg.
Kabouterberg is een sterk toeristisch product. De kwetsbare natuur heeft echter te lijden onder zijn eigen succes. We willen de druk op dit deelgebied dan ook verminderen.
Door de ontwikkeling van de Slapende Reus verspreiden we bezoekers over het gebied, stellen we de toekomst veilig voor de toekomstige generaties en zorgen we tegelijk voor behoud van dit bijzondere landschap.
‘We’ dat zijn Provincie Antwerpen, Toerisme Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de Gemeente Kasterlee.

 

Waarom de naam Slapende Reus?

Door zijn lengte en hoogte is de Kempense Heuvelrug het meest imposante reliëf van de Kempen: reusachtig. Ook is dit een uniek landschap in de Kempen dankzij onder andere een uitgestrekt volume van ijzerzandsteenbanken met paraboolduinen. Normaal verplaatsen paraboolduinen zich
5 meter per jaar, maar de duinen op de Kempense Heuvelrug verplaatsen zich niet meer. De begroeiing op de duinen bracht ze tot stilstand. Zolang die begroeiing er is, blijven deze duinen ‘slapen’. En zo krijgt Kabouterberg het gezelschap van de Slapende Reus.

 

Gepubliceerd op 24 februari
Nieuwsoverzicht
Slapende Reus

Toeristische dienst

adres
Markt 422460 Kasterlee
tel.
014 84 85 19
e-mail
toerisme@kasterlee.be
Vandaag gesloten

Deel deze pagina