Kabouterwandeling

Deze informatie is niet meer actueel!
Omwille van corona is het niet mogelijk om in groep te wandelen. Daarom zal Pasar Turnhout de kabouterwandeling helemaal afpijlen. Vrij vertrek tussen 10u en 15u. Vertrekpunt = Kabouterberg - Kabouterstraat - Kasterlee - gps: 51°13'55.3"N 4°58'07.4"E afstand: 8 km vrij vertrek tussen 10u en 15u. Gratis deelname Wandeling is niet verlicht. Alle deelnemers dienen zich aan de bestaande ...

Wanneer

  • 07 februari ’21
    van 10.00 u tot 15.00 u

Prijs

Gratis (Basistarief: 0,00 €)

Waar

naam
Kabouterberg
adres
Kabouterstraat 2460 Kasterlee

Info

Omwille van corona is het niet mogelijk om in groep te wandelen. Daarom zal Pasar Turnhout de kabouterwandeling helemaal afpijlen.
Vrij vertrek tussen 10u en 15u.

Vertrekpunt = Kabouterberg - Kabouterstraat - Kasterlee - gps: 51°13'55.3"N 4°58'07.4"E
afstand: 8 km
vrij vertrek tussen 10u en 15u.
Gratis deelname
Wandeling is niet verlicht.
Alle deelnemers dienen zich aan de bestaande corona-maatregelen te houden.

Voorafgaande inschrijving is aangeraden (niet verplicht) omwille van corona-maatregelen.

Voorafgaande inschrijving is aangeraden (niet verplicht) omwille van corona-maatregelen.

Wie aan kabouterberg denkt, ziet een prachtige duin begroeid met dennenbos, en denkt aan spelen in het zand op een boogscheut van het centrum van Kasterlee. Naast de mysterieuze grove dennen met de grillige luchtwortels kan je ook nog andere pareltjes van bomen vinden in het bos.

Grillige, oude eiken zijn stille getuigen van vervlogen tijden. Het oude toponiem van Kabouterberg is niet voor niets 'Eyckenrijs'. De naam is al te lezen op een oude kaart uit de 17de eeuw en verwijst naar het voorkomen van eik op de Kempense heuvelrug. In het dialect spreekt men nog wel eens van 'rijshout'. Rijshout of hakhout wordt periodiek gekapt, om het daarna terug te laten opschieten, daardoor ontstaan deze meerstammige bomen, zoals je ze langs de akkers hier en daar nog wel eens ziet.

Deze grillige eiken dateren vermoedelijk uit de middeleeuwen! Je moet je dan een vrijwel open heuvelrug voorstellen, met verspreid eikenstruiken. Dicht tegen de dorpskern werden de eiken geplant om het zand vast te houden, zodat het niet het dorp van Kasterlee zou inwaaien. Daarnaast waren de eiken natuurlijk een goede leverancier van hout.

Kappen doen we de eiken nu niet meer, ze zijn intussen doorgegroeid tot ware veteranen, en dat mag zo blijven. Verzorgen doen we ze wel, in samenwerking met regionaal landschap Kleine en Grote Nete volgen we ze nauwgezet op. Kom ze bewonderen op de toppen van Kabouterberg en Zwarte Berg!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Alle activiteiten